Gyros hús:
1,5 kg pulyka- vagy csirkemellfilé (pulykából jobb)
Pác:
1 csomag Lucullus gyros fűszerkeverék (kék tasakos) - a rajta lévő mennyiségű olívaolajjal keverd össze!
vagy
házi fűszerezés:
1 közepes fej vöröshagyma
1 tk só
1 kk pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
1 tk oregánó
1 tk rozmaring
1 tk cukor
1 kk bors
1,5 dl olívaolaj
tk = teáskanál, kk = kávéskanál
A hagymát pucold meg és aprítsd fel, a fokhagymát fokhagymanyomón törd át! Keverd hozzájuk a fűszereket, sót, borsot, cukrot és az olajat!
A házi fűszerpác forrása:
http://www.nosalty.hu/recept/gyros-fuszerpac-hazilag
A húst vágd csíkokra és keverd össze a páccal! Fedd le és hagyd legalább 1 órát pácolódni! (Egy éjszakára is be lehet tenni a hűtőbe. Nyáron / meleg napon 1 órára is be kell tenni a hűtőbe!)
A nagyobb átmérőjű zöld lábast tedd a főzőlapra és kapcsold be 4-es fokozatra! 1-2 perc múlva öntsd bele a húst pácostul, és addig kevergesd, amíg az összes hús ki nem fehéredik! Ezután vedd takarékra (1-es vagy alatta) és tedd rá a fedőt (résnyire legyen nyitva)! Időnként (kb. 15 perc) keverd át, amíg készre nem fő! A bolti hús sok vizet ereszt, ezért annak el kell párolognia.
Köret:
3 kg krumpli
sültcsirke vagy sültkrumpli fűszersó
A krumplit hámozd meg, mosd át! Vágd hosszúkás darabokra és ismét mosd át! Öntsd le róla a vizet és keverd össze a tálban a fűszersóval! Olaj nem kell bele!
Sütőpapírral béleld ki a legnagyobb alapterületű tepsit! 1 sütet kb. 1,5 kg, tehát kétszerre kell megsütni. Öntsd a krumpli felét a tepsibe, oszlasd el egyenletesen.
Pakold ki a sütőt, és kapcsold be 220°C-ra! Ha kialudt a piros lámpa, beteheted a tepsit. 45 perc után vedd ki és lapáttal óvatosan forgasd át! (négylyukú lapát vagy a lyukas, kerek szedőkanál) Told vissza további 30 percre! Ennek leteltével kóstolás következik, szükség esetén még tedd vissza!
A második sütet ugyanígy készül.
Tzatziki:
1 doboz görög joghurt (Tescoban kapható)
fél kígyóuborka
szárított kaporlevél
A kígyóuborkát hámozd meg és a nagy lyukú reszelőn reszeld le! A reszelt uborkát több részletben vedd a markodba és a mosogató felett nyomd ki a levét, amennyire tudod! (Ez némi csekély uborkaveszteséggel járhat.) Ha már elég száraz, keverd hozzá a joghurtot és kaporlevelet. Csak tálaláskor szabad megsózni, mert különben az uborka további levet eresztene.
Sok sikert!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése