2013. március 28., csütörtök

Pudingos rakott piskóta

Itt jön az első desszertlecke! Szigorúan sütés nélkül. :)

Hozzávalók:
1 csomag kerek piskótakorong (Fontos a minőség! Max. 4-5 összetevőből álljon! Megengedettek: liszt, tojás (nem tojáspor!), cukor, víz, só. Ezekből a Lidl-ben kapható La Cestera márkájúban csak az első 3 van. Magyarul rendes piskóta.)
1,2 l tej (1 l kéne, de egy kicsit hígabbra főzzük, mert a piskóta úgyis felszív belőle)
2 egyforma csomag, főzős pudingpor
8 ek. cukor
2 dl habtejszín
tetejére: tortadara, csoki

Elkészítés:
Vegyél elő két bögrét, öntsd beléjük az 1-1 csomag pudingport (külön), és mindkettőhöz adj 4 (közepesen púpos) ek. cukrot! Keverd össze teáskanállal mindkét bögrében a cukrot és a port! Fontos, hogy jól elkeverd! (A cukorszemcsék elválasztják a porszemcséket, így nehezebben csomósodik össze.)
Most mérj ki 1 l tejet a tejeslábasba (nyeles)! A maradék 2 dl legyen a mérőpohárban!
Most össze kell keverni a cukrot+port 1-1 dl tejjel. Először az egyik bögrébe önts kb. 0,5 dl tejet! Ezután teáskanállal kezdd el körkörösen kavarni! Nyomkodd szét a csomókat! (A bögre alsó éléből folyamatosan ki kell kaparni, mert ott "megragad".) Ha vársz egy kicsit, a kisebb csomócskák feljönnek a felszínre, így azokat is szét lehet nyomni.
Ugyanígy járj el a másik bögrével!
Ezután pótold ki 1-1 dl tejre! A cukor jobban fel tud így oldódni, de nem fog teljesen.
Tedd fel forrni a tejet 5-ös fokozatra! Amikor melegszik (spájzból kivett tej esetén mondjuk 5 perc), már kavarni kell (édeses fakanál), főleg az alját középen! Körkörösen, mintha kapargatnád. Onnan fogod látni, hogy forr, amikor sok kis fehér buborék jön a felszínre. Húzd le a melegről!
A bögrék tartalmát kavard át a teáskanállal! Fogd az egyik bögrét és a teáskanállal segítve (cukorszemcséket is) öntsd a tejbe! A másik bögrét is! Itt még nem kell alaposan kikaparni őket, előbb keverd el a tejet és a bögretartalmakat a fakanállal, hogy egynemű legyen! Most jöhet, ami a bögrében maradt.
Told vissza a melegre a lábast és sűrítsd! Kavarni kell, főleg alul középen! Ha pár másodpercig nem kavarod és már jó sűrű, nagy buborék fog képződni rajta ("rotyog"). Ekkor jó, húzd le a melegről, elzárhatod a tűzhelyet.
A nagy téglalap jénai alját rakd ki piskótával! 3 réteg piskóta lesz, rajta 3 réteg puding.



7x4 db, egy kis matek. :)

Ezután jön a puding réteg. Vedd elő a fehér műanyag merőkanalat! Fémmel nem szabad a tejeslábasba nyúlni! Merj egy majdnem tele kanálnyit és pici, vékony sugárban csorgass a korongok közepére sorban! Azért kell így, mert az öntéstől bemászik a puding a piskóták alá, és nem lesz réteges (nem mintha ez az ízén rontana). Kb. fél cm puding jut egy rétegre, dehát semmi baja nem lesz, ha nem pontos. :)



Még két réteget kell így elkészíteni. A második réteg, ide már 1x4 + 6x5 + 1x4 korong fér:



A harmadik réteg kb. 8x5, és pár db korongunk marad mindössze. Szabad megenni. :)

Most jön a habtejszín! Ha hűtőben volt, kicsit jobb, ha nem, az sem baj. Fontos, hogy a doboz pereme alól is nyomkodd ki a zsíros részét!
A Hulalának mindegy, inkább szobahő, és az mindig egynemű.
Öntsd a literes műanyag mérőkancsóba! Vedd elő a robotgépet (tűzhely felett)! A karok az evőeszközös fiókban vannak. Állítsd össze! Nyomd a karokat a tejszínbe és 1-es fokozaton kezdd el verni! Ne várj kemény tejszínhabot, ha már elég kenhető, "szimpatikus", akkor jó. A Hulalát keményre lehet verni, de a tejszín finomabb (abba habfixáló kell, hogy kemény legyen, de itt ez nem fontos).

Kend a tejszínt az édesség tetejére és szórd meg tortadarával, aprított vagy reszelt csokival! (reszelt csoki: a sajtreszelőn lehet pl. táblás csokit reszelni - előtte mélyhűtőbe rakva sokkal könnyebb!)

Kész, dugd a hűtőbe! Nyamm-nyamm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése