2014. február 10., hétfő

Rizsköret

Elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint leírni!

A rizs tipikusan az a köret, ahol a türelem rózsát terem. Ugyanis órákkal előbb (pl. ebéd esetén reggel elkészítve) finomabb lesz, mert több ideje van puhulni. Tehát érdemes hamarabb elkészíteni!


Hozzávalók:
3 dl rizs ("A" minőségű)
6 dl víz
1 db Gemüse Brühe (zöldségleves) kocka - "dm"-ben kapható Alnatura márkájú a legjobb
olaj
pici só

Az adag csökkenthető 2 dl rizsre és 4 dl vízre, ekkor a só nem kell bele, mert a leveskocka miatt sósabb lesz! (A pici lábasba talán belefér a 2/4 adag, fedőt lehet rá venni szerintem pl. a belvárosban az Euroshop nevű "százforintos jellegű" boltban olcsón. Kapsz ott göttingenes képeslapot is, abból küldhetsz is haza az ősöknek. :) - na, ezt majd kitörlöm, ha lesz fedő :))

Olyan edényre lesz szükség, aminek van fedője.
Kapcsold a tűzhelyet 5-ös fokozatra, tedd rá a lábast, önts bele olajat (kb. 2 mm magasan)! Mérd ki a rizset (maradhat a mérőedényben)! Tegyél oda megfelelő mennyiségű vizet forralni a vízforralóban, forrald fel!
Ha az olaj elkezd gőzölögni, öntsd rá a rizset! Addig kell kavargatni fakanállal, amíg legalább a 75%-a kifehéredik. (A rizs alapszíne szürkés vagy törtfehér, "kifehéredve" közelít a hófehérhez.) Ez kb. 5 perc lehet. Kavarni kell, főleg az aljáról, nehogy odaégjen!

Itt már látsz benne fehéreket, de a többsége még szürke.

Itt már fehérek!

Ha kifehéredett, tedd át másik főzőlapra, és amit eddig használtál, azon vedd le a fokozatot 2-esre!
A mérőedénybe dobd bele a leveskockát, önts rá a forró vízből 4/6 dl-t! 6 esetén tegyél bele egy nagy csipet sót! A már használt fakanállal kavard össze, hogy feloldódjon! Fontos, hogy ne maradjon benne kockadarab. (A fakanál hátával könnyű a még nem oldott zöld darabokat szétnyomni az edény oldalán. Az edény oldalán át kavaráskor látszik az edény alja, hogy már jó-e.)
Öntsd az alaplevet (= ízes víz) a rizsre! Vigyázat, sistereg! Tedd vissza a meleg főzőlapra, kavard jól össze és forrald fel (buborékozás), ez szinte azonnal megtörténik.

Buborékos, tehát forr.

Forrald még 2 percig fedő nélkül, majd 1 percig fedővel, ezek alatt már nem kell kavarni! Majd kapcsold ki a főzőlapot, vedd le róla a lábast, bugyoláld be kendőkkel (én ötöt tettem rá), majd tedd vissza a még meleg főzőlapra, és hagyd ott!





Amikor felszívta a vizet, akkor már ehető, de minél többet puhulhat, annál finomabb!

Sok sikert, jó étvágyat!

Az eredeti recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/elronthatatlan-rizs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése